12 Eyl 2024
KERPİC’24 Konferansı Üniversitemizde Yapıldı
2005 yılından itibaren Prof. Dr. Bilge Işık başkanlığında her yıl farklı üniversitelerin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kerpiç konferansı bu yıl Kayseri’de, Üniversitemiz Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Süleyman Çetinsaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen, yapı sektörü ve bilim insanlarının sürdürülebilir bir malzeme olarak kerpici ele almak için bir araya geldiği KERPİÇ’24 konferansında akademisyenler ve bilim insanları tarafından 35 tebliğ sunumu gerçekleştirildi. Sunumlarda doğal kaynakların hızla tükenmesi ile sürdürülebilir mimarinin öneminin her geçen gün daha da arttığı Dünya’da kerpiç geleneksel bir yapı malzemesi olmasının ötesinde güçlendirilmiş, çağdaş yeni nesil kerpiç uygulamaları ile önemli bir yapı malzemesi olarak yapı sektöründe kullanılmaya devam edildiği belirtildi.
Konferansın ikinci gününde program Develi’nin Zile mahallesinde devam etti. Zile’de düzenlenen etkinliğe UNESCO Türkiye Bilimsel Üyesi ve Konferans Başkanı Prof. Dr. Bilge Işık, Üniversitemiz Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkan Yardımcısı ve Proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Gözde Kuzu Dinçbaş, Bölüm Öğretim Üyelerimiz ile kongreye sunulan 35 tebliğin sahipleri etkinliğe katıldı. KERPİÇ’24 programı kapsamında düzenlenen çalıştay ve teknik gezi sayın Aydan Özkan’ın ev sahipliğini yaptığı, tamamı doğal kerpiç ile inşa edilen, Zile toprağı ve saman kullanılarak bir gün mayalandıktan sonra ahşap kalıplar kullanılarak 15 günde imal edilen 3 bin 500 kerpiç ile 110 metrekare büyüklüğünde 25 günde tamamlanan Develi İlçesi’nin Zile Mahallesi Aşağı Bağlar mevkiindeki 1 No’lu konak "Kerpiçhanem" adı verilen uygulama evinde yapıldı.
Konferans Başkanı Prof. Dr. Bilge Işık çalıştay sürecinde özellikle yeni nesil kerpiç uygulamasına dikkat çekerek geleneksel yöntem ile hazırlanan bu yapının, bilimsel anlatım ve atölye ile çok daha kısa sürede ve daha az iş gücüne ihtiyaç duyarak yapılacağını vurguladı. Sayın Işık, “toprak ağırlığına, %5 kireç, %10 alçı ve yaygın bir şekilde damlatılan su” şeklinde reçetesini verdiği yeni nesil kerpiç (Alker) uygulamasını çalıştay süresince birebir uygulamalı olarak aktardı. Öğrencilerin ve tüm katılımcıların uygulamaya dahil edilerek hazırlanan bu karışım, Peri kalıp firması tarafından sağlanan inşaat kalıpları içerisine dökülerek 20 dakikalık bir tokmaklama sürecine tabi tutularak bir oturma elemanı meydana getirildi.